Berzeliusdagarna 2.0

Kikade igenom mina anteckningar från Berzeliusdagarna. Fasiken vad kul det var - och lärorikt dessutom!
Alla föreläsarna nämnde, åtminstone i förbigående, någonting som har med miljömedvetenhet att göra - klimatet, återvinning etc, men jag tycker att fyra av föreläsarna var mest relevanta.

  • "Hållbar Kemi" - Charlotta Turner, kemist

             

  • "Förpackningsmaterial från jordbruksrester" - Lisa Eriksson, civilingengör. (Lisa till höger)
  • "The Biorefinery - the next green industrial revolution in science, engineering and innovation" - Arthur J. Ragauskas, Georgia Institute of Technology.

            

  • "Kemi ur ett europeiskt perspektiv" - Lena Ek, europaparlamentariker.

          

Charlotta Turners och Lisa Erikssons föreläsningar handlade mest om att återvinna och att få ut så mycket värdefulla ämnen som möjligt ur diverse avfalls produkter.

Det låter nästan bizzart, men det Turner arbetar med är att utvinna avancerade ämnen som komponenter inom kosmetika, nanoteknologi, läkemedel, färgämnen ur avfall som lök, morotsskal och björkbark! Tydligen finns det mycket nyttigheter där man minst anar det!

Att hitta "råvaror" till denna produktion är inte direkt svårt. Ett exempel som Turner tog upp var morotsrester ifrån Macdonalds svenska leverantör - Mariannes Morötter, som varje dag producerar 10 ton morotsavfall. 10 ton!
Och detta var endast en leverantör som jobbar i Sverige - ett relativt litet land. Fatta hur mycket avfall som produceras i världen per dag! Och fatta hur bra det är att vi försöker ta hand om avfallet bättre.
Nej, det är inte råvaror som saknas utan det som behövs är mer forskning.

Lisa Eriksson arbetade mer specifikt. Hon kom från ett företag som hittat ett väldigt effektivt barriärmaterial i björk  (ett barriärmaterial är tex. det i mjölkpaketet som skyddar mjölken från att rinna ut, eller det material i kryddpåsen som hindrar aromen från att försvinna.) - Xylophane. Idén till företaget (som också heter Xylophane) kom när dom arbetade med projektet på Chalmers.


Arthur J. Ragauskas föreläsning handlade om potentialen hos diverse bio-bränslen och problemen med olja och vårat växande energibehov. Eftersom föreläsningen var på engelska var det ibland lite svårt att hänga med i svängarna, men man förstod det mesta.
Han pratade om bio-bränslen och hur vi i framtiden kommer att utvinna dom. Det går idag att utvinna bio-bränslen från socker och cellulosa - dock så är det lättare att utvinna det ifrån socker med dagens teknologi. Problemet med detta är att sockerodlingen konkurerar med matodling på vissa håll i världen. Därför tror Ragauskas att det är cellulosan som kommer att vara den viktigaste av dom två råvarorna i framtiden.
Dock så behövs det även här mer forskning för att utveckla olika utvinningsprocesser och effektivisera dom.
Bland annat tror han att vi kommer att med hjälp av genteknik främställa nya växter som är speciellt användbara till detta.

Han pratade dessutom om oviljan hos vissa personer att byta bränslen. Som exempel så citerade han en amerikansk militär som hade sagt så här:

"Son, the last barrel of oil that comes from this earth will be used in my F16 so I don't care."

Slutsats: Det finns riktigt dumma människor.

     =

Lena Eks föreläsning handlade mest om hur EU slår fast lagar som reglerar diverse nya kemikalier samt EUs olika mål med att minska utsläppen av koldioxid.

Tydligen så har EU som mål att till 2020:

- Minska utsläppen av växthusgaser med 20%
- 20% av energiförbrukningen ska komma ifrån förnyelsebara energikällor
- Energieffektiviteten ska öka med 20%

Ek tror att det svåraste kommer att vara att använda mer förnyelsebarenergi.
Hon lyfte fram energieffektivitet och fattigdomsbekämpning som viktiga tillvägagångsätt mot ett mer miljövänligt globalt samhälle.

Jag håller med. Om man inte vet om man har mat för morgondagen, då är det inte så konstigt om man inte tänker långsiktigt eller på miljön.

Ett exempel på potentialen inom energieffektivitet tog hon också upp. Det var inom flygsektorn.
Dagens flygleder är "dumma". Tydligen är det så att 40% (!!!) av bränsleförbrukningen går åt till att undvika att flyga över vissa territorier (pga. försvarshänsyn). Jag tycker att världens politiker borde göra någonting åt detta. Uråldriga flyglagar passa inte i dagens samhälle.



För att summera Berzeliusdagarna så tycker jag att dom var otroligt intressanta och jag lärde mig mycket. Man blev inspirerad av att se att det finns forskare som överallt, inom alla områden, forskar om effektivisering och miljövänlighet och politiker, som Lena Ek, som i EU-parlamentet slåss för miljön.
Det ingjuter en känsla av att det i alla fall finns några företag och politiker som tänker längre än vad näsan räcker.

Peace out!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0